Welcome, visitor! [ Register | Login

Cara Buat Duit Online 5 Peluang Ini Untuk Anda

Uncategorized August 22, 2019

TAHUN 2019 NI ADALAH TAHUN YANG AMAT MENCABAR BAGI KITA RAKYAT MALAYSIA SEMUA

Dengan keadaan ekonomi yang tidak berapa baik, kos hidup & isi rumah pun semakin meningkat, Ramai yang kehilangan pekerjaan disebabkan banyak syarikat yang terjejas perniagaan.

Dengan itu, nak tak nak kita kena mengambil inisiatif untuk mencari peluang baru untuk pendapatan sampingan kita, untuk menambah pendapatan lebih.

Di sini saya kongsikan tips untuk menjana pendapatan dari sumber Online / Atas talian.

Tak tahu nak buat macam mana? Jangan risau, saya akan kongsikan 5 peluang untuk anda buat duit melalui online sahaja. Kiranya anda tak perlu nak keluar. Hanya buat dari rumah.

 

5 Cara Buat Duit Online

Berikut adalah 5 cara buat duit online hanya dari rumah. Modal pun kecil sahaja.

 

Dropship

Dropship adalah cara paling mudah untuk anda. Tak perlu keluar modal. Cari mana- mana produk yangg ada buat dropship.

Tapi sebelum itu, anda juga perlu kaji dan buat SWOT analisis untuk memilih produk yang bagus.

Kenapa dropship bagus? Ini perkongsian dari SifuFBads

  • Tak perlu keluar kos untuk dapatkan produk.
  • Kos marketing ditanggung oleh owner.
  • Mengurangkan risiko.
  • Tiada modal besar untuk permulaan.
  • Stok tak perlu disimpan.
  • Barang sedia ada.
  • Tak perlu fikirkan macam mana nak up lagi produk tersebut.
  • Delivery kepada pelanggan diuruskan oleh owner

Kalau anda tiada bajet, boleh mulakan dengan kaedah percuma sahaja. Boleh menjual dengan rakan-rakan sendiri dan keluarga terlebih dahulu.

Gunakan Facebook personal atau Instagram anda untuk menjual. Jual secara softsell jangan terlalu hardsell. Nanti orang menyampah pula.

Jika 5 tahun lalu terma ‘dropship’ merupakan sesuatu yang baru kini tidak lagi. Malah dropship merupakan kerja dari rumah yang boleh dipercayai salah satu altenatif terbaik cara tambah pendapatan suri rumah.

Ada agen-agen dropship yang aktif bagi pasaran Malaysia juga terdiri daripada para pelajar serta suri rumah. Hal ini kerana mereka mempunyai banyak masa terluang serta komited dalam mencari rezeki yang lebih untuk memenuhi keperluan harian.

 

Jual Barang Online

Trend online shopping semakin mendapat tempat di Malaysia, dengan adanya laman web seperti Shopee, Lazada, 11Street, Lelong, Mudah, Carousell dan sebagainya.

Cakap je nak apa, mesti jumpa punya. Daripada anda menjadi seorang pembeli, apa kata anda menjadi seorang penjual online pula.

Anda boleh mula jual pakaian anda yang masih elok. Atau jual barangan di dalam rumah dahulu.

 

Affiliate

Perniagaan affiliate ialah salah satu cara buat duit online tanpa modal. Anda boleh mulakan perniagaan affiliate ini dengan segera tanpa memerlukan sebarang kos.

Affiliate adalah perniagaan yang tidak memerlukan anda untuk membuat atau mencipta sebarang produk. Pada masa kini affiliate bukan lagi satu perniagaan yang rahsia.

Semua orang telah terdedah dengan perniagaan jenis affiliate ini. Ramai sudah menceburinya. Affiliate sudah terkenal dan ia telah pun menjadi satu trend terbaharu untuk menambah pendapatan di mana tidak memerlukan sebarang modal.

Jika ingin mengetahui lebih lanjut tentang Affiliate boleh klik link di bawah.

http://malaysiaaffiliatemarketing.blogspot.com/p/affiliate-marketing-dalam-perkataan.html

 

Melakukan Kerja Penulisan

Jadi freelance writer. Tidak kisah jika pendapatan yang diperoleh tidak begitu tinggi. Ini kerana peluang anda bakal terbuka lebih luas sekiranya anda konsisten menjalankan tugas yang diberikan.

Anda boleh mengambil upah menulis artikel, iklan, ebook ataupun buku.

 

Jadi Seorang Blogger

Menjadi seorang blogger sebenarnya membuka seribu satu peluang untuk anda menjana pelbagai pendapatan secara online. Antaranya ialah affiliate, review berbayar, melalui iklan adsense / nuffnang /innity dan sebagainya.

Bagi mereka yang ingin berblogging langkah pertama anda hanya satu iaitu memilih niche yang anda minati. Dan dalam masa yang sama dapat membantu orang lain sambil menjana pendapatan.

 

Kesimpulan

Oleh itu tiada lagi alasan kata tiada modal untuk jalankan bisnes. Banyak cara buat duit online.

Kredit Sumber – https://ilabur.com

694 total views, 4 today

10 TIP PRO ELAK MASALAH RENOVATE RUMAH UNTUK NEWBIE

Uncategorized April 25, 2019

Buat korang yang tengah plan nak renovate rumah tu, hadamkan dulu perkongsian Tuan Salkukhairi Abd Sukor yang mantap ni.

Itu pun, kalau korang serius nak selamat dan nak elak daripada saja-saja ’bakar’ duit.

Takde siapa yang rela tengok duit ‘hangus’ macam tu je
Bagi memilih kontraktor untuk renovasi rumah, penting untuk kita tau beberapa perkara.

Sebaiknya, korang jangan tergesa-gesa untuk memilih kontraktor yang sesuai untuk renovasi rumah korang.

Sebelum korang buat keputusan melantik mana-mana kontraktor untuk urusan renovasi rumah, ada baiknya fahamkan dan ikuti tip ringkas yang saya senaraikan kat bawah ini :

Tip #1 : Siapa kontraktor yang patut anda gunakan?
Dapatkan beberapa senarai kontraktor yang berkelayakan, stabil dari segi kewangan, pengurusan syarikat dan sumber manusia, serta efisyen dan baik dari segi mutu kerja.

Buat survei dan dapatkan segala data, maklumat, track record, serta pengalaman kerja kontraktor-kontraktor tersebut.

Jangan hanya melantik kontraktor berdasarkan recommendation rakan atau ahli keluarga korang semata-mata.

Tip #2 : ‘Wajib’ ambil kontraktor yang bagi sebut harga yang rendah?
Dapatkan sebut harga dan cadangan pelan renovasi, serta spesifikasi untuk kerja-kerja renovasi daripada semua kontraktor tersebut.

Ingat. Tak semestinya korang pilih kontraktor yang berikan sebut harga (quotation) yang rendah.

Tapi yang penting adalah, sebut harga yang diberikan adalah berpadanan dengan cadangan dan kualiti kerja yang akan dilakukan.

Tip #3 : Buat satu kontrak untuk lindungi diri anda
Setelah korang pilih kontraktor yang paling berkelayakan, sediakan satu Kontrak Renovasi Rumah yang mengandungi terma-terma dan syarat-syarat kerja yang harus dilakukan oleh kontraktor tersebut.

Senaraikan jugak tanggungjawab dan hak korang terhadap kontraktor tersebut.

Sebaik-baiknya, lantik seorang peguam hartanah yang berpengalaman untuk sediakan Kontrak Renovasi Rumah korang.

Jangan kedekut untuk keluarkan duit yuran guaman peguam jika itu dapat melindungi hak dan kepetingan korang.

Kalau kerja renovasi ratusan ribu Ringgit korang mampu bayar, apalah sangat kalau nak dibandingkan dengan yuran guaman yang lebih kurang seribu dua je kosnya.

Tip #4 : Cukup ke lantik satu kontraktor?
Sebaik-baiknya, jangan lantik satu kontraktor untuk lakukan kesemua kerja renovasi keseluruhan rumah korang.

Lantiklah beberapa kontraktor berbeza, yang mahir dalam bidang kepakaran masing-masing.

Misalnya, untuk kerja-kerja pemasangan konkrit dan tiles, lantik satu kontraktor untuk kerja-kerja berkaitan wiring dan elektrikal.

Dan lantik lagi satu kontraktor yang lain, dan sebagainya. Ingat. Bukan semua kontraktor mahir dalam kesemua bidang pembinaan.

Tip #5 : Anda berhak untuk tamatkan kontrak secara eksklusif?
Pastikan di dalam kontrak tersebut memberikan hak secara eksklusif untuk korang tamatkan kontrak tersebut pada bila-bila masa, sekiaranya ada kerja-kerja yang dilakukan oleh kontraktor tersebut :

Tak menepati cadangan pelan kerja dan spesifikasi seperti yang korang mahukan,
Tak mengikut mutu kerja dan sifat ketukangan yang korang kehendaki.
Tip #6 : Elak bayar secara lump sum kepada kontraktor
Jangan bayar kesemua harga kontrak sekali gus kepada kontraktor.

Sebaik-baiknya, bayarlah mengikut progres kerja.

Apabila kerja telah siap dan mematuhi segala pelan dan spesifikasi, serta mutu kerjanya juga memuaskan hati korang, barulah korang jelaskan bayaran tersebut.

Sebagai jaminan kepada kontrak yang korang ada mempunyai sumber kewangan yang mencukupi untuk menjelaskan bayaran kontrak tersebut, korang boleh buat bayaran harga kontrak tersebut kepada peguam korang sebagai stakeholder.

Dan peguam korang akan lepaskan bayaran tersebut secara berperingkat kepada kontraktor sebaik sahaja kerja-kerja di peringkat tersebut telah disiapkan.

Tip #7 : Perlu ke dapatkan resit daripada kontraktor?
Sila dapatkan resit atau sebarang bukti penerimaan bayaran daripada kontraktor tersebut untuk setiap bayaran progres yang telah dijelaskan.

Sebaik-baiknya, ambil gambar untuk setiap kerja yang telah disiapkan oleh kontraktor tersebut sebagai rekod dan rujukan korang.

Tip #8 : Minta tempoh waranti kerosakan kat kontraktor
Minta daripada kontraktor tersebut tempoh waranti kerosakan, misalnya 2 bulan sebelum korang (atau peguam korang) lepaskan keseluruhan bayaran kontrak tersebut.

Bayaran progres terakhir hanya akan dilepaskan kepada kontraktor tersebut, setelah kesemua kerja disiapkan sepenuhnya mengikut pelan dan spesifikasi, serta memuaskan hati korang sebaik sahaja tempoh waranti kerosakan tu berakhir.

Sekiranya dalam tempoh waranti tersebut terdapat kerosakan, minta kontraktor korang membaiki kerosakan tersebut dengan segera, sebelum korang (atau peguam) boleh lepaskan bayaran progres terakhir tersebut kepada mereka.

Tip #9 : Apa nak buat kalau kontraktor gagal siapkan kerja?
Sekiranya di dapati kontraktor tersebut melanggar mana-mana terma dan syarat-syarat kontrak, korang boleh saja failkan Tuntutan Gantirugi di Tribunal Pengguna.

Kelebihan memfailkan tuntutan di Tribunal Pengguna adalah, ianya menjimatkan masa dan kos, prosedurnya yang mudah dan keputusannya akan dibuat dalam tempoh masa 40 hari daripada tarikh pemfailan tuntutan.

Tip #10 : Raikan hak anda sebagai seorang pelanggan
Yang penting, jangan terburu-buru dalam urusan perlantikan kontraktor.

Berfikirlah dengan tenang dan waras, serta fahami dan gunakanlah sepenuhnya hak korang sebagai pelanggan.

Ini kerana korang yang akan keluarkan wang. Jadi biarlah wang yang korang keluarkan tu, berbaloi dengan hasil yang diperolehi.

Bukan senang nak cari duit. Korang susah-susah kerja, tapi duit tu, boleh pulak ‘lebur’ macam tu je sebab tak cari kontraktor yang baik.

Cukup. Korang tak patut hadap masalah macam ni. Dan korang boleh senang-senang elak dengan adanya ilmu yang Tok kongsikan tadi.

Jangan pulak dah habis baca, tak amal. Selagi tak amal, sampai bila-bila pun korang takkan dapat rasa kesan ilmu ini.

Sumber :
gilahartanah.com

877 total views, 5 today

TIPS PERMOHONAN GAJI SEMASA INTERVIEW

Uncategorized December 4, 2018

TIPS PERMOHONAN GAJI SEMASA INTERVIEW
Dengan keadaan ekonomi negara kita sekarang,kos kehidupan /sara hidup kita di malaysia ini agak tinggi,dengan harga barang & makanan semakin mahal begitu juga servis perkhidmatan juga tinggi..Jadi dengan itu kita memerlukan pekerjaan yang mempunyai pendapatan yang agak tinggi juga untuk keperluan kehidupan kita,tetapi pada masa yang sama pihak majikan juga perlu mengurangkan kos syarikat dengan keadaan ekonomi sekarang, untuk menawarkan gaji yang tinggi untuk para pekerja yang baru/kurang pengalaman.

Jadi untuk fresh graduate yang sedang mencari kerja,atau sedang dipanggil untuk interview slalunya akan ade masalah dengan permintaan gaji yang patut kita minta semasa permohonan kerja.

Kita ada hak untuk bersuara apabila ingin merunding gaji sewaktu interview, namun kena ada caranya. Kalau tidak, pasti kita takkan dapat gaji yang diidamkan mengikut tahap kemempuan komitmen kita.

Memang lah ‘desperate’ nak kerja tapi sepatutnya kita sebagai pekerja ada hak untuk dapatkan jumlah sepatutnya. Jadi, kalau tak nak ‘gigit kuku’ lepas interview, ikuti langkah-langkah ini

Credit : Maukerja Malaysia

1280 total views, 5 today

35 AMAZING COOKING TRICKS

Uncategorized November 28, 2017

2226 total views, 3 today

Tips Temuduga Kerja

Uncategorized November 9, 2017

Dah apply kerja banyak tempat tapi satu pun tak sangkut, kenapa eh? Apa yang tak kena masa jawab interview?

 

Kredit : MauKerja.my

3567 total views, 2 today

30 Teka-Teki Zaman Dulu-Dulu Dengan Jawapan Logik..

Uncategorized October 26, 2017

1. Polis Malaysia dan polis Indonesia, mana yang lebih tua? Berikan jawapan dengan sebab sekali…
Jawapan : Polis Malaysia yang lebih tua kerana polis Malaysia dipanggil Tok manakala polis Indonesia pula dipanggil bapak.

2. Sebab apa siput babi jalan lambat?
Jawapan : Sebab semasa berjalan, asyik berfikir sama ada dia siput ataupun babi.

3. Sukan apa selepas main kita tabik?
Jawapan : Golf

4. Antara kereta dan motor, manakah yang lebih tua?
Jawapan : Motor sebab pakai tongkat.

5. Dalam banyak-banyak kucing, kucing apa yang tak makan?
Jawapan : Kuching, Sarawak.

6. Kuda apa yang tiada kaki?
Jawapan : Kuda kepang

7. Apabila masuk, ia keras dan apabila keluar, ia lembik.
Jawapan : Stokin

8. Binatang apa yang kurang ajar?
Jawapan : Kutu kerana dia merayap di atas kepala.

Teruskan Selongkar…

9. Ikan apa yang paling rajin?
Jawapan : Ikan bandaraya sebab suka cuci cermin akuarium.

10. Pokok apa yang suka berkahwin?
Jawapan : Pokok pinang

11. Makanan apa, yang asalnya jauh dari negeri Perak?
Jawapan : Buah Melaka

12. Binatang apa yang selalu penat?
Jawapan : Anjng kerana selalu keluarkan lidah.

13. Kereta apakah yang orang tak panggil kereta?
Jawapan : Teksi

14.  Dalam banyak-banyak bunga-bunga apa yang berwarna hitam?
Jawapan : Bunga tayar

15. Kenapa orang gali kubur tak pakai spender
Jawapan : Apa kes nak pakai spender, Pakai cangkul

16. Gajah lalu titi patah, selepas itu kambing pula lalu… Apa yang patah pula?
Jawapan : Patah balik

17. Dalam banyak-banyak kuih, kuih apakah yang orang makan tepinya sahaja?
Jawapan : Donut, Kuih keria

18. Burung apakah yang boleh berdiri, boleh baring tetapi tak boleh duduk?
Jawapan : Penguin

19. Bila gajah jadi ayam, lalu singa jadi ayam dan kambing jadi ayam maka ayam jadi apa?
Jawapan : Ayam jadi banyak

20. Dalam banyak-banyak kereta, kereta apa yang tak ada tayar?
Jawapan : Kereta kabel

21. Haiwan apakah yang ejaannya mempunyai dua huruf sahaja?
Jawapan : Udang iaitu U dan G

22. Tak ada kepala, ada leher, ada tangan, tak ada jari, ada badan, tak ada kaki?
Jawapan : Baju

23. Permainan apa yang paling berat sekali
Jawapan : catur (sebab kena bawa raja,permaisuri,kuda dan sebaginya

24. Benda apa, kepala bujur satu kaki?
Jawapan : Reket badminton

25. Bom apakah tidak boleh meletup?
Jawapan : Bomba

26.  Dalam banyak-banyak batu, batu apa yang sejuk?
Jawapan :  Stone Cold

27. Pokok apakah yang berbuah sekali sahaja?
Jawapan : Pokok pisang
28. Dia lembu, tapi bukan lembu…
Jawapan : Gambar lembu

29. Ubat ini biasanya berwarna hijau tetapi tidak boleh dimakan. Ubat apakah itu?
Jawapan : Ubat nyamuk

30. Negara apakah yang ejaannya huruf berganda?
Jawapan : Uganda

25931 total views, 24 today

JOM RELEASE STRESS

Uncategorized October 26, 2017

Kencing Manis


Pada suatu hari di sebuah hospital nun di Kelantan, seorang lelaki berusia 65 Tahun sedang menunggu untuk mendapatkan rawatan. Di sebelahnya duduk seorang pemuda, juga untuk membuat pemeriksaan.
Pemuda lantas bertanya : “Pok cik ni sakit gapo (apa) ?”
Pak cik : “Kecing manih (manis). Lamo wdoh,”
Tiba-tiba beberapa kakitangan hospital berlari-lari dalam keadaan cemas menolak sebuah stretcher, di atasnya terbaring seorang lelaki tidak sedarkan diri. Lelaki tua lalu bertanya seorang kakitangan hospital yang berwajah cemas menguruskan pesakit tersebut.
Pak cik : “Tu bakpo pulok?”
Petugas : “Kecemase (kecemasan).!”
Pak cik : “ohhhh… guano (kene)  kecing mase (kencing masin), lebih teruk dari kecing manih (kencing manis)”

 

Loceng Bas


Semasa bas sedang bergerak, seorang lelaki bangun lalu menekan loceng.
“kringggg!!! Kringggg!!!”
Perlahan-lahan bas berhenti. Anehnya, tiada siapa yang turun termasuk lelaki yang menekan loceng tadi.
Bila bas bergerak semula, lelaki tadi bangun sekali lagi dan menekan semula loceng
“Kringggg!!! Kringggg!!!”
Pemandu segera menekan brek dan berhenti mengejut. Tapi lelaki yang menekan loceng tadi tetap tidak turun. Sebaik bas kembali bergerak, lelaki tadi masih melakukan perbuatan yang sama sehingga lima enam kali.. Pemandu bas yang naik bengang bertempik kepada lelaki tadi.
” Helo! Kalau tak nak turun, jangan tekan loceng! Faham!” jerit pemandu bas pada lelaki tadi.
” Faham encik! Tapi, saya bukan nak turun. Saya cuma nak test, brek bas ni berfungsi atau tidak!” jawab lelaki tadi selamba.

 

Pemandu teksi


Sebuah teksi meluncur menuju ke bandar. Seorang penumpang menepuk bahu pemandu teksi tersebut perlahan untuk bertanya sesuatu. Tiba-tiba pemandu teksi itu menjerit dan tidak dapat mengawal teksinya dan hampir melanggar sebuah lori. Nasib baik pemandu teksi itu sempat menekan brek. Untuk beberapa ketika suasana sepi. Kedua-duanya cemas. Setelah keadaan reda, pemandu teksi berkata : ” Lain kali, awak jangan buat macam tu lagi tau! awak buat saya berasa takut!” Penumpang itu minta maaf sambil berkata : “Saya langsung tak sangka awak takut macam tu sekali. Saya cuma tepuk bahu awak je!” Pemandu itu menjawab : “Maaf encik! Sebenarnya hari ni hari pertama saya bawak teksi…sebelum ni dah 20 tahun saya bawa kereta jenazah…faham-fahamlah ye…

 

 

 

2390 total views, 4 today

Page 1 of 31 2 3
  • 30 Teka-Teki Zaman Dulu-Dulu Dengan Jawapan Logik..

    by on October 26, 2017 - 0 Comments

    1. Polis Malaysia dan polis Indonesia, mana yang lebih tua? Berikan jawapan dengan sebab sekali… Jawapan : Polis Malaysia yang lebih tua kerana polis Malaysia dipanggil Tok manakala polis Indonesia pula dipanggil bapak. 2. Sebab apa siput babi jalan lambat? Jawapan : Sebab semasa berjalan, asyik berfikir sama ada dia siput ataupun babi. 3. Sukan […]

  • Hak Milik Strata - Apa Yang Perlu Anda Tahu?

    by on July 28, 2017 - 0 Comments

    Apa Itu Hakmilik Strata? Hakmilik strata merupakan satu bentuk pemilikan untuk bangunan atau blok berbilang tingkat atau berbilang lapisan petak tanah yang dibangunkan di atas sebidang tanah berimilik. Perkataan ‘strata’ merujuk kepada unit yang dipecah bahagi pada berbilang lapisan. Hakmilik strata mulanya telah diperkenalkan pada 1966 melalui Kanun Tanah Negara Malaysia 1965, untuk meningkatkan perundangan bagi […]

  • Tips Temuduga Kerja

    by on November 9, 2017 - 0 Comments

    Dah apply kerja banyak tempat tapi satu pun tak sangkut, kenapa eh? Apa yang tak kena masa jawab interview?   Kredit : MauKerja.my

  • 15 "Check List" Ini Perlu Anda Ketahui Sebelum Membeli Rumah Apartmen Untuk Mengelakkan Kerugian

    by on September 7, 2017 - 0 Comments

    Pembelian rumah jenis apartment sudah menjadi perkara biasa bagi rakyat Malaysia dan rumah jenis apartment sangat menitikberatkan privasi. Tapi sebelum anda membeli rumah jenis apartment ini, anda perlu ketahui “check list” ini dahulu yang dikongsikan oleh Dr Azizul Azli Ahmad ini. #TabungRumah PANDUAN MUDAH BELI APARTMENT 1. Beli apartment yang tak lebih dari 500 unit […]

  • CARA BUAT DUIT DALAM ONLINE

    by on April 5, 2017 - 0 Comments

    Mesti ramai antara kita sudah pun mendengar ramai orang atau blogger dapat side income dari dunia internet ini. Ramai yang sudah berjaya, Ramai yang dah keluar dalam tv menceritakan kejayaan mereka dalam dunia internet. Cara menjana duit dalam dunia internet boleh dibelajar di youtube mahupun di blog-blog. Ilmu tentang menjana duit melalui internet ini memang […]

FACEBOOK