Apabila mempersoalkan tentang kenapa sesetengah orang boleh mengecap tangga kejayaan dengan mudah, manakala yang lain terpaksa mengharungi pelbagai liku hidup dan dugaan sebelum berjaya?. Pasti semua beranggapan bahawa kejayaan sesetengah individu yang telah berjaya adalah disebabkan mereka mempunyai bakat, kemampuan dan kehebatan dalam memikat hati orang atasan. Tetapi andaian tersebut tidak benar kerana kunci kejayaan seseorang adalah ‘sikap’.

Menurut kajian Dr. Martin Seligman, sikap yang positif adalah kayu pengukur kepada kejayaan seseorang berbanding IQ, pendidikan dan sebagainya. Kajiannya menunjukkan perubahan sikap boleh membuatkan seseorang itu kekal sihat,perubahan dalam perhubungan dan kemajuan dalam kerjaya. Selain itu, perubahan sikap yang positif boleh mengaut keuntungan dengan mudah.

Oleh itu, setiap individu perlulah menanamkan sikap positif dalam diri tanpa mengira siapa diri anda? Berapa banyakkah bakat semula jadi yang anda peroleh?. Perubahan sikap yang betul boleh membawa kelainan dalam kerjaya anda. Jadi cuba anda amalkan 10 sikap pekerja yang berjaya :-

1. Saya yang menguasai perjalanan hidup saya

Jika anda memperuntukkan keseluruhan masa di dalam karier anda untuk menunggu sesuatu yang lebih menarik, anda akan menunggu untuk jangka masa yang panjang. Seseorang yang profesional akan keluar mencari dan melakukan sesuatu yang di luar jangkaan tanpa mengharapkan sesuatu datang bergolek. Jadi tentukan haluan mu anda pasti akan ke hadapan.

2. Tiada yang mustahil

Jika anda berfikir yang anda tidak dapat melakukan sudah tentu anda tidak akan berjaya. Ingat! Singkirkan perkataan “tidak boleh” dalam kamus hidup anda. Fikirkan secara positif dalam sesuatu tindakan.

3. Tiada tugasan atau kerja yang terlalu kecil untuk lakukan yang terbaik

Anda tidak mengetahui bila anda diberikan perhatian. Maka jadikan satu sebab untuk anda berasa bangga dalam setiap tugasan yang anda lakukan walaupun ianya tugasan kecil. Sebagai contoh, salah seorang Eksekutif Perhubungan Awam di Chicago, menyusun semula susunan almari bagi sebuah syarikat tarian ballet sebagai tugasan pertama mereka. Beliau melakukan tugasan tersebut dengan penuh kesungguhan dan teliti sehingga mendapat perhatian yang membanggakan dari pihak berkenaan. Dengan itu, jangan merasakan diri anda tidak penting apabila diberikan tugasan kecil.

4. Setiap orang adalah satu peluang rangkaian perhubungan

Selain bersikap agresif di tempat kerja, sikap beramah mesra dengan orang di sekeliling anda dapat menjadikan anda setapak lebih jauh ke hadapan. Bergaul dengan orang sekeliling kerana anda tidak akan mengetahui bila mereka akan memainkan peranan di masa hadapan.

5. Saya dijadikan untuk melakukan kerja ini….dan orang yang di atas saya

Jika anda memikirkan sepanjang hari tiada jalan penyelesaian bagi melakukan tugasan yang diberi, maka anda akan merasa beban sepanjang masa. Ini akan membuatkan pencapaian anda di tempat kerja merosot. Tiada orang yang akan mendapat kerja yang sesuai dengan apa yang mereka idamkan, tetapi percayalah pekerja yang berjaya selalu melakukan tugasan mereka seperti mereka melakukan kerja yang mereka impikan.

6. Ini bukan sahaja apa yang saya tahu, tetapi siapa yang saya tahu

Pekerja yang berjaya memahami kepentingan rangkaian perhubungan, di antara dalam dan di luar pejabat. Anda perlu lebih aktif dalam memperluaskan rangkaian perhubungan. Di antaranya mengajak rakan anda untuk keluar makan, aktiviti selepas bekerja dan sebagainya. Oleh itu, luaskan rangkaian perhubungan bagi memperkukuhkan perjalanan kerjaya anda.

7. Apa lagi yang boleh saya lakukan?

ketika anda mengambil keputusan untuk mengetuai perjalanan hidup sendiri, maka ianya tanggungjawab anda untuk memastikan perubahan perjalanan hidup anda supaya akan lebih terancang. Oleh itu, lakukan kerja tambahan supaya dapat memperbaiki mutu kerja dengan lebih berkesan.  Pekerja yang berjaya tidak hanya menyiapkan kerja mereka dan beredar tetapi mementingkan kualiti serta produk kerja mereka kepada orang ramai.

8. Kegagalan akan membantu menemukan kejayaan

Walaupun bukan semua orang pernah melalui waktu malang tetapi kebenarannya kegagalan sentiasa ada dari masa ke semasa. Yang membezakan orang yang berjaya dengan mereka yang gagal adalah bagaimana mereka mengatasi kegagalan tersebut. Mereka yang berjaya adalah mereka yang belajar dari kesilapan dan berani untuk maju ke hadapan.

9. Saya peminat diri saya sendiri

Adakah anda pernah menunggu seseorang menyedari tentang bakat semula jadi anda?? Jika tidak, mungkin lebih baik anda mengorak langkah untuk mengkaji keupayaan diri anda sendiri dengan bercakap tentang kerja yang telah anda siapkan untuk syarikat. Pekerja yang berjaya mengetahui pencapaian yang telah mereka lakukan terhadap syarikat tanpa berasa meninggi diri.

10. Peluang mengawasi tidak pernah terpadam

Ya, ianya akan ada peluang untuk anda gembira dengan kedudukan anda tetapi ingat pekerja yang berjaya akan selalu memandang ke hadapan untuk melakukan perubahan dalam kerjayanya. Maka jadikan mata, telinga dan pemikiran anda untuk mengawasi segala peluang yang ada kerana anda tidak akan menyedari kesilapan yang bakal anda lakukan kelak.