Welcome, visitor! [ Register | Login

Lima model Triumph 2017

Uncategorized March 15, 2017

 

FAST Bikes Sdn Bhd (Fast Bikes), pengedar rasmi jenama motosikal Triumph di Malaysia mengumumkan kedatangan lima model Triumph 2017.

Ketua Pegawai Eksekutif Fast Bikes Sdn Bhd, Datuk Razak Al-Malique Hussain berkata model berkenaan merupakan tambahan kepada model sedia ada dan diharap dapat memastikan pertumbuhan positif serta kejayaan kepada jenama Triumph tempatan.

“Penstrukturan harga yang diumumkan adalah kompetitif dan refleksi kepada nilai terbaik jenama Triumph,” katanya.

Berikut ialah lima model yang akan menjengah pasaran tempatan dalam masa terdekat ini.

1) STREET TRIPLE

Pihak Fast Bikes bakal membawa masuk tiga model Street Triple iaitu Street Triple R LRH (Low Ride Height), Street Triple RS dan Street Triple S. Bagaimanapun Street Triple S akan menyusul kemudian. Setiap varian didatangkan dengan peringkat kuasa, prestasi, teknologi dan sistem suspensi tersendiri.

Model Street Triple menggunakan enjin Daytona bersesaran 765cc. Menariknya, kira-kira 80 bahagian enjin menerima kemas kini antaranya pertambahan saiz gerek dan lejang, aci baharu, omboh dan barel yang disadur Nikasel aluminium. Perubahan itu menyumbang kepada prestasi cemerlang ketika pecutan julat pertengahan dan rendah. Walaupun menggunakan enjin sama, setiap model menghasilkan kuasa berbeza.

Enjin Street Triple RS menghasilkan kuasa 123PS pada 11, 700rpm dan tork 77Nm yang dicapai seawal 10, 800rpm. Manakala Street Triple R LRH pula berkuasa 118PS pada 12,000rpm dan tork 77Nm pada 9, 400rpm.

Bahagian kotak gear 6-kelajuan turut ditala yang menyumbang kepada nisbah gear satu dan dua yang pendek. Geometri gear juga diubah agar tukaran gear lebih lincah.

Street Triple dilengkapi dengan skrin TFT baharu yang memudahkan akses kepada informasi penting. Bezanya RS dengan model yang lain, ia dilengkapi dengan lap timer eksklusif.

Tidak ketinggalan mod tunggangan turut disediakan yang mana Street Triple R didatangkan dengan mod Sport, Road, Rain dan Rider. Model RS pula lima mod tunggangan dengan tambahan mod Track.  Harga jualan R LRH ialah RM 58,900 seunit dan RS ialah RM66,900 seunit.

2) BONNEVILLE T100/ T100 BLACK

Model pengenalan asas dari keluarga klasik Bonneville ini dikuasakan enjin 900cc yang mampu menghasilkan kuasa 55PS pada 5,900rpm dan tork 80Nm pada 3, 230rpm. Penghantaran kuasa ke roda ditugaskan kepada kotak gear 5-kelajuan. Enjin penyejukan cecair itu mampu memberikan kecekapan bahan api 29 peratus lebih baik berbanding model lama penyejukan udara. Model klasik itu menggabungkan kemasan, perincian dan ciri yang ada pada abang besarnya T120 dan T120 Black. Pemilik juga boleh memilih 150 aksesori untuk mengubahsuai jentera mengikut selera. Lampu belakangnya menggunakan ciri LED dan dipadankan dengan ekzos rekaan ‘peashooter’ yang menghasilkan suara asli jentera klasik British.

Bagi peringkat keselesaan dan pengendalian lebih baik, T100 dilengkapi teknologi ABS, kawalan traksi dan torque assist clutch. Kesempurnaan tunggangan dibantu oleh dimensi jarak roda, rake dan trail lebih pendek berbanding sebelumnya serta pelana yang rendah. Tersedianya sambungan USB memudahkan operasi mengecas.

Harga T100 dan T100 Black bermula dari RM63,900 (warna hitam) dan RM65,900 (skim dua warna)

3) STREET CUP

Street racer yang satu ini akan dijual pada harga RM65,900 seunit. Triumph Street Cup didatangkan dengan ciri baru antaranya pelana peluru autentik dan kowl pelana cafe racer yang boleh ditanggalkan.

Motosikal Bonneville Urban Sports ini digabungkan dengan senarai teknologi yang memfokuskan kepada penunggang antaranya ride-by-wire, kawalan traksi, ABS, torque assist clutch dan pelana yang rendah menawarkan peringkat kawalan dan keselesaan yang meyakinkan.

Street Cup dijana enjin 900cc SOHC penyejukan cecair yang menghasilkan kuasa 55PS pada 5, 900rpm dan 80Nm pada 3, 230rpm.

Penghantaran kuasa ke roda belakang ditugaskan kepada transmisi 5-kelajuan. Pihak Fast Bikes Sdn Bhd turut memberitahu akan membawa masuk model Street Scrambler.

4) BONNEVILLE BOBBER

Kehadiran Bonneville Bobber bakal menggegarkan pasaran jentera moden klasik tempatan. Imej Bobber diserlahkan menerusi garisan badan halus, tongkat rendah, pelana tunggal, hendal bar yang lebar dan rata, ukiran pada tangki, rim berjejari, dan roda belakang lebar.

Paling menarik pelana Bonneville Bobber boleh di laras mengikut saiz dan gaya tunggangan pemilik. Pan pelana aluminium yang inovatif itu boleh dinaikkan dan diturunkan serta ditolak ke depan atau belakang untuk mendapatkan posisi tunggangan dinamik.

Enjin 1,200cc menghasilkan kuasa 77PS pada 6,100rpm dan tork 106Nm pada 4,000rpm. Enjin dengan nisbah mampatan 10.0:1 itu dipadankan dengan kotak gear 6-kelajuan. Penunggang boleh memilih dua mod tunggangan iaitu Road dan Rain.

Harga jualan Bonneville Bobber ialah RM74,900 dan RM75,900 bagi yang memilih warna badan dua tona.

No Tags

400 total views, 1 today

  

Leave a Reply

Or

 • 30 Teka-Teki Zaman Dulu-Dulu Dengan Jawapan Logik..

  by on October 26, 2017 - 0 Comments

  1. Polis Malaysia dan polis Indonesia, mana yang lebih tua? Berikan jawapan dengan sebab sekali… Jawapan : Polis Malaysia yang lebih tua kerana polis Malaysia dipanggil Tok manakala polis Indonesia pula dipanggil bapak. 2. Sebab apa siput babi jalan lambat? Jawapan : Sebab semasa berjalan, asyik berfikir sama ada dia siput ataupun babi. 3. Sukan […]

 • Hak Milik Strata - Apa Yang Perlu Anda Tahu?

  by on July 28, 2017 - 0 Comments

  Apa Itu Hakmilik Strata? Hakmilik strata merupakan satu bentuk pemilikan untuk bangunan atau blok berbilang tingkat atau berbilang lapisan petak tanah yang dibangunkan di atas sebidang tanah berimilik. Perkataan ‘strata’ merujuk kepada unit yang dipecah bahagi pada berbilang lapisan. Hakmilik strata mulanya telah diperkenalkan pada 1966 melalui Kanun Tanah Negara Malaysia 1965, untuk meningkatkan perundangan bagi […]

 • Tips Temuduga Kerja

  by on November 9, 2017 - 0 Comments

  Dah apply kerja banyak tempat tapi satu pun tak sangkut, kenapa eh? Apa yang tak kena masa jawab interview?   Kredit : MauKerja.my Artikel BerkaitanKarangkraf, SifuFBads meterai kerjasama6 langkah komited capai matlamat kejayaan andaCARA BUAT DUIT DALAM ONLINEJOM RELEASE STRESS

 • CARA BUAT DUIT DALAM ONLINE

  by on April 5, 2017 - 0 Comments

  Mesti ramai antara kita sudah pun mendengar ramai orang atau blogger dapat side income dari dunia internet ini. Ramai yang sudah berjaya, Ramai yang dah keluar dalam tv menceritakan kejayaan mereka dalam dunia internet. Cara menjana duit dalam dunia internet boleh dibelajar di youtube mahupun di blog-blog. Ilmu tentang menjana duit melalui internet ini memang […]

 • 15 "Check List" Ini Perlu Anda Ketahui Sebelum Membeli Rumah Apartmen Untuk Mengelakkan Kerugian

  by on September 7, 2017 - 0 Comments

  Pembelian rumah jenis apartment sudah menjadi perkara biasa bagi rakyat Malaysia dan rumah jenis apartment sangat menitikberatkan privasi. Tapi sebelum anda membeli rumah jenis apartment ini, anda perlu ketahui “check list” ini dahulu yang dikongsikan oleh Dr Azizul Azli Ahmad ini. #TabungRumah PANDUAN MUDAH BELI APARTMENT 1. Beli apartment yang tak lebih dari 500 unit […]

ARTIKEL PILIHAN

 • 35 AMAZING COOKING TRICKS

  by on November 28, 2017 - 0 Comments

  Artikel BerkaitanKarangkraf, SifuFBads meterai kerjasama6 langkah komited capai matlamat kejayaan andaAMALKAN KEHIDUPAN SIHAT SEHARIANJOM RELEASE STRESS

 • Tips Temuduga Kerja

  by on November 9, 2017 - 0 Comments

  Dah apply kerja banyak tempat tapi satu pun tak sangkut, kenapa eh? Apa yang tak kena masa jawab interview?   Kredit : MauKerja.my Artikel BerkaitanKarangkraf, SifuFBads meterai kerjasamaLima model Triumph 20176 langkah komited capai matlamat kejayaan anda7 LANGKAH MEMBELI RUMAH SUBSALE/SECOND HAND

 • 30 Teka-Teki Zaman Dulu-Dulu Dengan Jawa...

  by on October 26, 2017 - 0 Comments

  1. Polis Malaysia dan polis Indonesia, mana yang lebih tua? Berikan jawapan dengan sebab sekali… Jawapan : Polis Malaysia yang lebih tua kerana polis Malaysia dipanggil Tok manakala polis Indonesia pula dipanggil bapak. 2. Sebab apa siput babi jalan lambat? Jawapan : Sebab semasa berjalan, asyik berfikir sama ada dia siput ataupun babi. 3. Sukan […]

 • JOM RELEASE STRESS

  by on October 26, 2017 - 0 Comments

  Kencing Manis Pada suatu hari di sebuah hospital nun di Kelantan, seorang lelaki berusia 65 Tahun sedang menunggu untuk mendapatkan rawatan. Di sebelahnya duduk seorang pemuda, juga untuk membuat pemeriksaan. Pemuda lantas bertanya : “Pok cik ni sakit gapo (apa) ?” Pak cik : “Kecing manih (manis). Lamo wdoh,” Tiba-tiba beberapa kakitangan hospital berlari-lari dalam […]

 • 15 “Check List” Ini Perlu An...

  by on September 7, 2017 - 0 Comments

  Pembelian rumah jenis apartment sudah menjadi perkara biasa bagi rakyat Malaysia dan rumah jenis apartment sangat menitikberatkan privasi. Tapi sebelum anda membeli rumah jenis apartment ini, anda perlu ketahui “check list” ini dahulu yang dikongsikan oleh Dr Azizul Azli Ahmad ini. #TabungRumah PANDUAN MUDAH BELI APARTMENT 1. Beli apartment yang tak lebih dari 500 unit […]

Facebook Friends