KUMPULAN Media Karangkraf (Karangkraf) bekerjasama dengan pelopor pemasaran Facebook Ads (FB Ads), SifuFBads Sdn Bhd (SifuFBads), menganjurkan Karnival Karangkraf x SifuFBads 2017, yang bakal berlangsung 3 Mac ini, selama tiga hari di Kompleks Karangkraf, Shah Alam.

Pengarah Urusan Karangkraf, Datuk Dr Hussamuddin Yaacub berkata, kerjasama menggabungkan antara pernia-gaan tradisional dengan trend bisnes semasa, melalui FB Ads akan membawa lonjakan besar, yang memberi manfaat kepada kedua-dua syarikat, sekali gus nafas baharu dalam karnival kali ini.

“Karangkraf merupakan organisasi dinamik. Walaupun Karnival Karangkraf merupakan jenama besar yang memasuki tahun kesembilan penganjurannya tahun ini, kami cuba terapkan perkembangan pengiklanan Facebook, selaras dengan trend semasa.

“Dengan gabungan ini, kita boleh membawa medium tradisional menjadi pelanggan baru kepada usahawan-usahawan yang tumbuh menerusi media sosial. Gabungan kedua-dua cara perniagaan dalam satu karnival ini akan membuahkan hasil luar biasa,” katanya selepas penyerahan ‘mock up’ kerjasama Karangkraf dan SifuFBads, disaksikan Pengasas ESQ Leadership Center, Dr Ary Ginanjar, di Kuala Lumpur, semalam.

Hussamuddin berkata, dengan gabungan kepakaran dan kekuatan pemasaran kedua-dua syarikat itu, Karnival Karangkraf x SifuFBads 2017 dijangka menarik sekurang-kurangnya dua kali ganda pengunjung, berbanding 200,000 hingga 300,000 pelawat pada tahun-tahun sebelumnya.

“Ini percubaan pertama Karangkraf berkolaborasi dengan SifuFBads. Ia akan menjadi kolaborasi kekal pada masa akan datang dan jika berjaya, karnival ini diperluaskan lagi ke negeri-negeri lain, seperti Karnival Karangkraf mini di negeri-negeri tertentu,” katanya.

Sementara itu, Pengasas SifuFBads, Jamaluddin Bahari berkata, dalam karnival itu, SifuFBads akan membawakan seramai 50 vendor di bawah syarikat itu, yang menjual pelbagai jenis produk dan perkhidmatan.

“Ia akan membantu dari segi ekonomi, dengan menawarkan peluang perniagaan kepada pengunjung atau usahawan baru dan sedia ada. Mereka boleh menjadi ejen atau dropship kepada produk dalam karnival ini.

“Ini juga peluang usahawan di bawah SifuFBads untuk memperkenalkan jenama, mengumpul pangkalan data pelanggan, menonjolkan produk dan membina hubungan dengan pelanggan, yang boleh memberi impak lebih besar kepada perniagaan,” katanya.

Selain itu, beliau berkata, SifuFBads menawarkan seminar percuma kepada pengunjung atau usahawan yang berminat, ketika karnival berlangsung.

“Kami akan bawakan pakar-pakar pemasaran internet termasuk daripada pasukan SifuFBads dan rangkaian kami, serta pelajar-pelajar kami untuk berkongsi pengetahuan.

“Bagi yang sudah lama berniaga, mereka berpeluang mengetahui bagaimana menjalankan gabungan pemasaran online dan offline,” katanya.