Welcome, visitor! [ Register | Login

About shahir

  • Member Since: March 6, 2017

Description

20525286_338918969890270_6993361610566739151_n

RM55.00

SABUN F2F RAWATAN KELEMUMUR

Bahan-bahan Sabun Kelemumur F2F 🍋Buah Lemon 🍈Buah Limau Purut 🍊Buah Limau Nipis 🍊🍊Vit C Tiada bahan kimia 100% bahan organik.. 🌸 Manfaat Lemon untuk Rambut […]

90 total views, 1 today

21752423_297146120761869_2848770659518033929_n

RM35.00

HIPSTER POMADE

Boleh lepak sepanjang hari, tanpa perlu touch up rambut setiap masa. . Memang sangat memudahkan Hipster Pomade ni! . Tak perlu dah nak risau untuk […]

32 total views, 0 today

21728508_419695475094497_2023662791568903875_n

RM80.00

PENAPIS AIR COCKOO

Penapis Air Cuckoo RM80 – Selangor Jom Grab Promosi RM 80 sebulan !!! ❤ Tiada yuran pendaftaran ❤ Tidak perlu payslip, hanya IC dan kad […]

5 total views, 0 today

21687494_1589267401135434_9043579447227987889_n

RM100,000.00

APARTMENT UNTUK DIJUAL

RUMAH MAMPU MILIK ~ Palma Apartment, Bandar Country Homes ~ Harga : RM100,000 Info : ¤ Keluasan : 650 sq ft ¤ Freehold & Strata […]

4 total views, 0 today

download

RM1,000.00

TANAH LOT UNTUK DIJUAL TEMERLOH PAHANG

TANAH LOT DI TEMERLOH Jalan Maran, lima minit dari Hospital. Geran Individu perumahan Reserve Melayu. Jalan dan longkang disediakan. Hubungi En Johari : 019-2643492 Tel […]

40 total views, 4 today

222

RM1,000.00

PINJAMAN KHAS BUMIPUTRA

PINJAMAN UNTUK BUMIPUTRA *PERNIAGAN *KONTRAKTOR *PERIBADI *INDUSTRI *PENJAJA *TUKARAN CEK 0.5% – 1.5% FAEDAH LULUS SEGERA ANSURAN BULAN 12-60 BULAN DARI 1K – TIADA TERHAD […]

20 total views, 2 today

21151686_1724490930925866_3765634350831018062_n

RM100.00

Rawatan tulang belakang/slipdisc

Rawatan terapi Slipdisc #teknikbugaga Adakah anda mengalami tanda tanda berikut; 1) sakit pinggang 2) sakit belikat 3) sakit dada 4) sakit tengkuk 5) kebas kaki […]

22 total views, 2 today

Page 1 of 121 2 3 12

35 AMAZING COOKING TRICKS

Uncategorized November 28, 2017

30 total views, 0 today

Tips Temuduga Kerja

Uncategorized November 9, 2017

Dah apply kerja banyak tempat tapi satu pun tak sangkut, kenapa eh? Apa yang tak kena masa jawab interview?

 

Kredit : MauKerja.my

33 total views, 1 today

30 Teka-Teki Zaman Dulu-Dulu Dengan Jawapan Logik..

Uncategorized October 26, 2017

1. Polis Malaysia dan polis Indonesia, mana yang lebih tua? Berikan jawapan dengan sebab sekali…
Jawapan : Polis Malaysia yang lebih tua kerana polis Malaysia dipanggil Tok manakala polis Indonesia pula dipanggil bapak.

2. Sebab apa siput babi jalan lambat?
Jawapan : Sebab semasa berjalan, asyik berfikir sama ada dia siput ataupun babi.

3. Sukan apa selepas main kita tabik?
Jawapan : Golf

4. Antara kereta dan motor, manakah yang lebih tua?
Jawapan : Motor sebab pakai tongkat.

5. Dalam banyak-banyak kucing, kucing apa yang tak makan?
Jawapan : Kuching, Sarawak.

6. Kuda apa yang tiada kaki?
Jawapan : Kuda kepang

7. Apabila masuk, ia keras dan apabila keluar, ia lembik.
Jawapan : Stokin

8. Binatang apa yang kurang ajar?
Jawapan : Kutu kerana dia merayap di atas kepala.

Teruskan Selongkar…

9. Ikan apa yang paling rajin?
Jawapan : Ikan bandaraya sebab suka cuci cermin akuarium.

10. Pokok apa yang suka berkahwin?
Jawapan : Pokok pinang

11. Makanan apa, yang asalnya jauh dari negeri Perak?
Jawapan : Buah Melaka

12. Binatang apa yang selalu penat?
Jawapan : Anjng kerana selalu keluarkan lidah.

13. Kereta apakah yang orang tak panggil kereta?
Jawapan : Teksi

14.  Dalam banyak-banyak bunga-bunga apa yang berwarna hitam?
Jawapan : Bunga tayar

15. Kenapa orang gali kubur tak pakai spender
Jawapan : Apa kes nak pakai spender, Pakai cangkul

16. Gajah lalu titi patah, selepas itu kambing pula lalu… Apa yang patah pula?
Jawapan : Patah balik

17. Dalam banyak-banyak kuih, kuih apakah yang orang makan tepinya sahaja?
Jawapan : Donut, Kuih keria

18. Burung apakah yang boleh berdiri, boleh baring tetapi tak boleh duduk?
Jawapan : Penguin

19. Bila gajah jadi ayam, lalu singa jadi ayam dan kambing jadi ayam maka ayam jadi apa?
Jawapan : Ayam jadi banyak

20. Dalam banyak-banyak kereta, kereta apa yang tak ada tayar?
Jawapan : Kereta kabel

21. Haiwan apakah yang ejaannya mempunyai dua huruf sahaja?
Jawapan : Udang iaitu U dan G

22. Tak ada kepala, ada leher, ada tangan, tak ada jari, ada badan, tak ada kaki?
Jawapan : Baju

23. Permainan apa yang paling berat sekali
Jawapan : catur (sebab kena bawa raja,permaisuri,kuda dan sebaginya

24. Benda apa, kepala bujur satu kaki?
Jawapan : Reket badminton

25. Bom apakah tidak boleh meletup?
Jawapan : Bomba

26.  Dalam banyak-banyak batu, batu apa yang sejuk?
Jawapan :  Stone Cold

27. Pokok apakah yang berbuah sekali sahaja?
Jawapan : Pokok pisang
28. Dia lembu, tapi bukan lembu…
Jawapan : Gambar lembu

29. Ubat ini biasanya berwarna hijau tetapi tidak boleh dimakan. Ubat apakah itu?
Jawapan : Ubat nyamuk

30. Negara apakah yang ejaannya huruf berganda?
Jawapan : Uganda

57 total views, 0 today

JOM RELEASE STRESS

Uncategorized October 26, 2017

Kencing Manis


Pada suatu hari di sebuah hospital nun di Kelantan, seorang lelaki berusia 65 Tahun sedang menunggu untuk mendapatkan rawatan. Di sebelahnya duduk seorang pemuda, juga untuk membuat pemeriksaan.
Pemuda lantas bertanya : “Pok cik ni sakit gapo (apa) ?”
Pak cik : “Kecing manih (manis). Lamo wdoh,”
Tiba-tiba beberapa kakitangan hospital berlari-lari dalam keadaan cemas menolak sebuah stretcher, di atasnya terbaring seorang lelaki tidak sedarkan diri. Lelaki tua lalu bertanya seorang kakitangan hospital yang berwajah cemas menguruskan pesakit tersebut.
Pak cik : “Tu bakpo pulok?”
Petugas : “Kecemase (kecemasan).!”
Pak cik : “ohhhh… guano (kene)  kecing mase (kencing masin), lebih teruk dari kecing manih (kencing manis)”

 

Loceng Bas


Semasa bas sedang bergerak, seorang lelaki bangun lalu menekan loceng.
“kringggg!!! Kringggg!!!”
Perlahan-lahan bas berhenti. Anehnya, tiada siapa yang turun termasuk lelaki yang menekan loceng tadi.
Bila bas bergerak semula, lelaki tadi bangun sekali lagi dan menekan semula loceng
“Kringggg!!! Kringggg!!!”
Pemandu segera menekan brek dan berhenti mengejut. Tapi lelaki yang menekan loceng tadi tetap tidak turun. Sebaik bas kembali bergerak, lelaki tadi masih melakukan perbuatan yang sama sehingga lima enam kali.. Pemandu bas yang naik bengang bertempik kepada lelaki tadi.
” Helo! Kalau tak nak turun, jangan tekan loceng! Faham!” jerit pemandu bas pada lelaki tadi.
” Faham encik! Tapi, saya bukan nak turun. Saya cuma nak test, brek bas ni berfungsi atau tidak!” jawab lelaki tadi selamba.

 

Pemandu teksi


Sebuah teksi meluncur menuju ke bandar. Seorang penumpang menepuk bahu pemandu teksi tersebut perlahan untuk bertanya sesuatu. Tiba-tiba pemandu teksi itu menjerit dan tidak dapat mengawal teksinya dan hampir melanggar sebuah lori. Nasib baik pemandu teksi itu sempat menekan brek. Untuk beberapa ketika suasana sepi. Kedua-duanya cemas. Setelah keadaan reda, pemandu teksi berkata : ” Lain kali, awak jangan buat macam tu lagi tau! awak buat saya berasa takut!” Penumpang itu minta maaf sambil berkata : “Saya langsung tak sangka awak takut macam tu sekali. Saya cuma tepuk bahu awak je!” Pemandu itu menjawab : “Maaf encik! Sebenarnya hari ni hari pertama saya bawak teksi…sebelum ni dah 20 tahun saya bawa kereta jenazah…faham-fahamlah ye…

 

 

 

23 total views, 0 today

15 “Check List” Ini Perlu Anda Ketahui Sebelum Membeli Rumah Apartmen Untuk Mengelakkan Kerugian

Uncategorized September 7, 2017

Pembelian rumah jenis apartment sudah menjadi perkara biasa bagi rakyat Malaysia dan rumah jenis apartment sangat menitikberatkan privasi. Tapi sebelum anda membeli rumah jenis apartment ini, anda perlu ketahui “check list” ini dahulu yang dikongsikan oleh Dr Azizul Azli Ahmad ini.

#TabungRumah
PANDUAN MUDAH BELI APARTMENT
1. Beli apartment yang tak lebih dari 500 unit dalam satu bangunan Semakin padat kediaman, semakin banyak masalah yang akan datang.
2. Elakkan beli unit yang bawah sekali, risiko kecurian dan kebersihan susah dikawal nanti.
3. Semakin tinggi kita beli semakin rendah tekanan air nanti.
4. Beli apartment yang status tanahnya kediaman dan bukan komersial. Bil utiliti, bayaran pengurusan jadi tinggi jika beli yang komersial nanti.
5. Jika dapat setiap tingkat tak lebih dari 10 unit rumah, semakin banyak rumah semakin banyak masalah aras tersebut.
6. Unit kita jangan menghadap matahari petang (west) isteri kita akan seksi sepanjang malam. Untung masa depan 😜
7. Semak tahap keselamatan ada berapa peringkat, sebaiknya tak kurang dari 3 peringkat.
8. Pastikan apartment kita yang 3 bilik dan 2 bilik jangan beli yang kurang dari itu.
9. Jangan beli yang rendah silingnya, sebaiknya lebih dari 8’kaki tinggi. Bila pasang kipas agar tak putus jari.
10. Pastikan ada ruang ampaian yang sesuai, takkan baju nak hantar dobi dan sidai diruang tamu.
11. Jangan ambik unit dekat lif, kawasan lift selalu bising dan tempat pertemuan seluruh dunia.
12. Beli dari pemaju yang terkenal dan ada nama, jangan beli yang baru nak buat kali pertama. Lawat projek lepas mereka, kualitinya bagaimana?
13. Semakin banyak fasiliti yang disediakan semakin baik, ada ruang gym, dewan, library dan ruang kawin lagi.
14. Pelan yang bagus ada dua zone ruang, satu ruang tamu, makan dan dapur, satu lagi zone privacy iaitu bilik kita dan keluarga

15. Pastikan dapat parking, jika dapat 2 parking percuma lebih baik. Satu parking boleh disewakan bagi bawar duit selengara.
Selamat membeli kengkawan, jangan mudah putus asa. Cari sampai jumpa, lambakan apartment makin banyak.
Lelaki seksi ada rumah sendiri sebelum cari isteri, amacam ada berani 😜

 

 

SUMBER : SINAR.FM

39 total views, 2 today

Hak Milik Strata – Apa Yang Perlu Anda Tahu?

Uncategorized July 28, 2017

Apa Itu Hakmilik Strata?

Hakmilik strata merupakan satu bentuk pemilikan untuk bangunan atau blok berbilang tingkat atau berbilang lapisan petak tanah yang dibangunkan di atas sebidang tanah berimilik. Perkataan ‘strata’ merujuk kepada unit yang dipecah bahagi pada berbilang lapisan.
Hakmilik strata mulanya telah diperkenalkan pada 1966 melalui Kanun Tanah Negara Malaysia 1965, untuk meningkatkan perundangan bagi pemilikan bangunan berbilang tingkat. Sebelum ini ia dikenali sebagai hakmilik subsidiari dengan rujukan bangunan yang didirikan di atas tanah berimilik. Pada pindaan 2007, konsep hakmilik strata telahblok berbilang tingkat atau berbilang lapisan petak tanah yang dibangunkan di atas sebidang tanah berimilik. Perkataan ‘strata’ merujuk kepada unit yang dipecah bahagi pada berbilang lapisan.

diperluaskan bagi kegunaan petak-petak tanah di atas tanah berimilik.

Skim hakmilik strata mengandungi petak-petak individu dan harta bersama yang ditadbir secara ‘self-governance
oleh sistem perbadanan strata yang dikenali sebagai Perbadanan Pengurusan. Petak-petak samada apartmen, kondominium, rumah Bandar, kompleks komersil, GACOS dan lain-lain ditunjukkan diatas hakmilik sebagai dipunyai oleh Pemilik Petak. Harta Bersama ditakrifkan sebagai semua di atas tanah berimilik kecuali petak dan petak aksesori seperti tanggan, bumbung, taman dan sebagainya.

RUMAH FLAT-STRATA TITLE

Glosari Hakmilik Strata


PETAK

Di dalam skim strata, unit strata dikenali sebagai ‘petak’.

 

AGREGAT UNIT SYER

Jumlah unit syer bagi petak-petak (termasuk blok sementara).

KELAYAKAN UNIT SYER   

Setiap petak diumpukkan unit syer dan ditunjukkan di dalam pelan strata. Jumlah umpukan unit syer adalah berbeza bergantung kepada pelbagai faktor seperti saiz petak, lokasi petak, harga jualan petak, harga pasaran petak dan lain-lain. Pembayaran caruman adalah berdasarkan umpukan unit syer bermaksud semakin besar unit syer makin
tinggi caruman yang dibayar.

 

HARTA BERSAMA

Kawasan tanah dan bangunan di dalam skim strata yang tidak terdiri daripada petak atau petak aksesori.

PERBADANAN PENGURUSAN

Terdiri daripada pemilik-pemilik petak di dalam skim strata. Ia terbentuk secara automatik bila hakmilik strata didaftarkan melalui Buku Daftar Strata.

PETAK AKSESORI

Di dalam skim strata, unit yang digunakan bersama-sama petak.

KUMPULAN WANG PENGURUSAN

Caruman dibayar ke dalam kumpulan wang ini untuk menampung perbelanjaan harian perbadanan pengurusan seperti elektrik, insurans, penyelenggaraan dan pembaikan harta bersama dan lain-lain lagi.

AKAUN KHAS

Caruman yang dibayar ke dalam akaun ini untuk menampung perbelanjaan lain (periodic account) seperti
penggantian dan penukaran seperti mengecat, permaidani tangga, sumbangan untuk menampung perbelanjaan luar jangka dan lain-lain.

AGENDA

Senarai usul yang diundi semasa mesyuarat.

UNDANG-UNDANG KECIL

Undang-undang yang diwujudkan dalam Jadual Ketiga, Akta Hakmilik Strata 1985 yang perlu dipatuhi oleh penduduk (pemilik dan penyewa). Ia boleh ditambah dalam mesyuarat agung perbadanan pengurusan. Semua undang-undang kecil tambahan tidak sama, adalah dinasihatkan untuk menyimpan salinan undang-undang kecil sedia ada bagi skim strata terbabit.

 

KEGUNAAN EKSLUSIF

Merupakan hak istimewa yang diberikan kepada pemilik untuk menggunakan sebahagian harta bersama seperti kegunaan khas tempat meletak kenderaan yang terletak di atas harta bersama.

AHLI-AHLI MAJLIS

Dipilih mewakili pemilik petak. Pemilihan dibuat pada mesyuarat agung tahunan. Kuasa untuk ahli-ahli majlis terhad seperti dikenakan oleh perbadanan pengurusan.

MESYUARAT AGUNG

Mesyuarat pemilik petak dan pihak-pihak berkepentingan (seperti daftar strata) yang dimaklumkan melalui notis panggilan mesyuarat. Perbadanan pengurusan dikehendaki mengadakan mesyuarat sekali dalam setahun.


Panduan Pengurusan Stratum

  1. PEKELILING KETUA PENGARAH TANAH DAN GALIAN PERSEKUTUAN
  2. PEKELILING KEMAJUAN PENTADBIRAN PENGURUSAN TANAH
  3. PANDANGAN AM PENGARAH STRATA

sumber: http://www.kptg.gov.my

Saksikan Video Ini.

44 total views, 1 today

AMALKAN KEHIDUPAN SIHAT SEHARIAN

Uncategorized April 12, 2017

OPTIMUM dalam menginjak stamina pasti memudahkan setiap aktiviti yang dijalani setiap hari lebih positif.

Hubung kait antara fizikal dan stamina bagaikan terjalin dengan utuh dan saling memerlukan antara satu sama lain. Asimilasi gaya hidup sihat pasti memberi injeksi stamina yang cukup lantas mencipta kekuatan tubuh.

Kardio & aerobik

Tingkatkan stamina tubuh anda dengan menjalani latihan kardio atau aerobik sekurang-kurangnya tiga kali seminggu. Latihan kardio dan aerobik nyata mampu membakar lemak berlebihan lantaran bertukar menjadi tenaga dengan patas bagi membekalkan stamina yang cukup untuk setiap tubuh.

Bukan itu sahaja, latihan fizikal sebegini mampu membantu mempertingkatkan denyutan jantung tatkala menggunakan beberapa kelompok otot besar untuk aktiviti kecergasan ini. Lakukan setiap aktiviti seperti berlari, berenang, dan aerobik selama 30 hingga 60 minit setiap hari.

Latihan berat

Laksanakan rutin latihan beban ternyata mampu mempertingkatkan kadar stamina dalam tubuh selain memberi impak kekuatan otot yang maksima bergantung kepada latihan bebanan yang dilakukan. Kekuatan otot sebenarnya tidak hanya memberi signifikasi kepada keseimbangan, tekanan darah, kekuatan tulang dan fleksibiliti tubuh anda malah mampu menginjak stamina serta daya tahan tubuh.

Istirehat

Melakukan pelbagai latihan fizikal tanpa ‘break’ dengan rehat yang cukup pasti akan membuatkan segala usaha keras dengan latihan berat menjadi sia-sia. Tidur yang cukup dan berkualiti adalah sangat penting demi ‘performance’ latihan yang baik selain dapat menjalani rutin dengan efisien.

Keperluan jumlah masa tidur yang diperlukan setiap individu adalah berbeza mengikut faktor usia seseorang. Remaja biasanya memerlukan waktu tidur 8-9 jam setiap malam sementara individu dewasa memerlukan 7-9 jam setiap malam untuk memproduksi tenaga dan stamina untuk memulakan hari baru.

Diet sihat

Fokus pada diet dan makanan yang diambil setiap hari adalah menjadi penyumbang kepada injeksi stamina dalam tubuh anda. Pola pemakanan yang sihat dan seimbang nyata menjadi platform pada hasil latihan yang dilakukan.

Pastikan tubuh mendapat sumber nutrisi yang mencukupi terutamanya protein, lemak, mineral dan serat. Makanan yang dimakan lantas diproses akan menjadi sumber tenaga yang boleh diserap menjadi stamina yang membawa kepada kecergasan tubuh anda.

Air

Cara paling mudah untuk mempertingkatkan tahap stamina adalah pengambilan air kosong dalam kadar yang mencukupi bergantung kepada keperluan tubuh setiap individu.

Dehidrasi akan berlaku tatkala anda menjalani latihan yang mengakibatkan cecair di dalam badan berkurangkan.

Dengan pengambilan semula air dengan kadar yang banyak mampu mengelakkan dehidrasi daripada berlaku

14 total views, 1 today

Page 1 of 21 2
Unit Iklaneka (Sinar Harian) Lot 1, Jalan Renggam 15/5, Off Persiaran Selangor, Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan