Welcome, visitor! [ Register | Login

AMALKAN KEHIDUPAN SIHAT SEHARIAN

Uncategorized April 12, 2017

OPTIMUM dalam menginjak stamina pasti memudahkan setiap aktiviti yang dijalani setiap hari lebih positif.

Hubung kait antara fizikal dan stamina bagaikan terjalin dengan utuh dan saling memerlukan antara satu sama lain. Asimilasi gaya hidup sihat pasti memberi injeksi stamina yang cukup lantas mencipta kekuatan tubuh.

Kardio & aerobik

Tingkatkan stamina tubuh anda dengan menjalani latihan kardio atau aerobik sekurang-kurangnya tiga kali seminggu. Latihan kardio dan aerobik nyata mampu membakar lemak berlebihan lantaran bertukar menjadi tenaga dengan patas bagi membekalkan stamina yang cukup untuk setiap tubuh.

Bukan itu sahaja, latihan fizikal sebegini mampu membantu mempertingkatkan denyutan jantung tatkala menggunakan beberapa kelompok otot besar untuk aktiviti kecergasan ini. Lakukan setiap aktiviti seperti berlari, berenang, dan aerobik selama 30 hingga 60 minit setiap hari.

Latihan berat

Laksanakan rutin latihan beban ternyata mampu mempertingkatkan kadar stamina dalam tubuh selain memberi impak kekuatan otot yang maksima bergantung kepada latihan bebanan yang dilakukan. Kekuatan otot sebenarnya tidak hanya memberi signifikasi kepada keseimbangan, tekanan darah, kekuatan tulang dan fleksibiliti tubuh anda malah mampu menginjak stamina serta daya tahan tubuh.

Istirehat

Melakukan pelbagai latihan fizikal tanpa ‘break’ dengan rehat yang cukup pasti akan membuatkan segala usaha keras dengan latihan berat menjadi sia-sia. Tidur yang cukup dan berkualiti adalah sangat penting demi ‘performance’ latihan yang baik selain dapat menjalani rutin dengan efisien.

Keperluan jumlah masa tidur yang diperlukan setiap individu adalah berbeza mengikut faktor usia seseorang. Remaja biasanya memerlukan waktu tidur 8-9 jam setiap malam sementara individu dewasa memerlukan 7-9 jam setiap malam untuk memproduksi tenaga dan stamina untuk memulakan hari baru.

Diet sihat

Fokus pada diet dan makanan yang diambil setiap hari adalah menjadi penyumbang kepada injeksi stamina dalam tubuh anda. Pola pemakanan yang sihat dan seimbang nyata menjadi platform pada hasil latihan yang dilakukan.

Pastikan tubuh mendapat sumber nutrisi yang mencukupi terutamanya protein, lemak, mineral dan serat. Makanan yang dimakan lantas diproses akan menjadi sumber tenaga yang boleh diserap menjadi stamina yang membawa kepada kecergasan tubuh anda.

Air

Cara paling mudah untuk mempertingkatkan tahap stamina adalah pengambilan air kosong dalam kadar yang mencukupi bergantung kepada keperluan tubuh setiap individu.

Dehidrasi akan berlaku tatkala anda menjalani latihan yang mengakibatkan cecair di dalam badan berkurangkan.

Dengan pengambilan semula air dengan kadar yang banyak mampu mengelakkan dehidrasi daripada berlaku

No Tags

1984 total views, 2 today

  

Leave a Reply

  • 30 Teka-Teki Zaman Dulu-Dulu Dengan Jawapan Logik..

    by on October 26, 2017 - 0 Comments

    1. Polis Malaysia dan polis Indonesia, mana yang lebih tua? Berikan jawapan dengan sebab sekali… Jawapan : Polis Malaysia yang lebih tua kerana polis Malaysia dipanggil Tok manakala polis Indonesia pula dipanggil bapak. 2. Sebab apa siput babi jalan lambat? Jawapan : Sebab semasa berjalan, asyik berfikir sama ada dia siput ataupun babi. 3. Sukan […]

  • Hak Milik Strata - Apa Yang Perlu Anda Tahu?

    by on July 28, 2017 - 0 Comments

    Apa Itu Hakmilik Strata? Hakmilik strata merupakan satu bentuk pemilikan untuk bangunan atau blok berbilang tingkat atau berbilang lapisan petak tanah yang dibangunkan di atas sebidang tanah berimilik. Perkataan ‘strata’ merujuk kepada unit yang dipecah bahagi pada berbilang lapisan. Hakmilik strata mulanya telah diperkenalkan pada 1966 melalui Kanun Tanah Negara Malaysia 1965, untuk meningkatkan perundangan bagi […]

  • Tips Temuduga Kerja

    by on November 9, 2017 - 0 Comments

    Dah apply kerja banyak tempat tapi satu pun tak sangkut, kenapa eh? Apa yang tak kena masa jawab interview?   Kredit : MauKerja.my Artikel BerkaitanJOM RELEASE STRESSKarangkraf, SifuFBads meterai kerjasamaTIPS PERMOHONAN GAJI SEMASA INTERVIEWAMALKAN KEHIDUPAN SIHAT SEHARIAN

  • 10 TIP PRO ELAK MASALAH RENOVATE RUMAH UNTUK NEWBIE

    by on April 25, 2019 - 0 Comments

    Buat korang yang tengah plan nak renovate rumah tu, hadamkan dulu perkongsian Tuan Salkukhairi Abd Sukor yang mantap ni. Itu pun, kalau korang serius nak selamat dan nak elak daripada saja-saja ’bakar’ duit. Takde siapa yang rela tengok duit ‘hangus’ macam tu je Bagi memilih kontraktor untuk renovasi rumah, penting untuk kita tau beberapa perkara. […]

  • 35 AMAZING COOKING TRICKS

    by on November 28, 2017 - 0 Comments

    Artikel Berkaitan7 LANGKAH MEMBELI RUMAH SUBSALE/SECOND HAND10 TIP PRO ELAK MASALAH RENOVATE RUMAH UNTUK NEWBIECARA BUAT DUIT DALAM ONLINE10 Sikap Pekerja Yang Berjaya

FACEBOOK