Welcome, visitor! [ Register | Login

AMALKAN KEHIDUPAN SIHAT SEHARIAN

Uncategorized April 12, 2017

OPTIMUM dalam menginjak stamina pasti memudahkan setiap aktiviti yang dijalani setiap hari lebih positif.

Hubung kait antara fizikal dan stamina bagaikan terjalin dengan utuh dan saling memerlukan antara satu sama lain. Asimilasi gaya hidup sihat pasti memberi injeksi stamina yang cukup lantas mencipta kekuatan tubuh.

Kardio & aerobik

Tingkatkan stamina tubuh anda dengan menjalani latihan kardio atau aerobik sekurang-kurangnya tiga kali seminggu. Latihan kardio dan aerobik nyata mampu membakar lemak berlebihan lantaran bertukar menjadi tenaga dengan patas bagi membekalkan stamina yang cukup untuk setiap tubuh.

Bukan itu sahaja, latihan fizikal sebegini mampu membantu mempertingkatkan denyutan jantung tatkala menggunakan beberapa kelompok otot besar untuk aktiviti kecergasan ini. Lakukan setiap aktiviti seperti berlari, berenang, dan aerobik selama 30 hingga 60 minit setiap hari.

Latihan berat

Laksanakan rutin latihan beban ternyata mampu mempertingkatkan kadar stamina dalam tubuh selain memberi impak kekuatan otot yang maksima bergantung kepada latihan bebanan yang dilakukan. Kekuatan otot sebenarnya tidak hanya memberi signifikasi kepada keseimbangan, tekanan darah, kekuatan tulang dan fleksibiliti tubuh anda malah mampu menginjak stamina serta daya tahan tubuh.

Istirehat

Melakukan pelbagai latihan fizikal tanpa ‘break’ dengan rehat yang cukup pasti akan membuatkan segala usaha keras dengan latihan berat menjadi sia-sia. Tidur yang cukup dan berkualiti adalah sangat penting demi ‘performance’ latihan yang baik selain dapat menjalani rutin dengan efisien.

Keperluan jumlah masa tidur yang diperlukan setiap individu adalah berbeza mengikut faktor usia seseorang. Remaja biasanya memerlukan waktu tidur 8-9 jam setiap malam sementara individu dewasa memerlukan 7-9 jam setiap malam untuk memproduksi tenaga dan stamina untuk memulakan hari baru.

Diet sihat

Fokus pada diet dan makanan yang diambil setiap hari adalah menjadi penyumbang kepada injeksi stamina dalam tubuh anda. Pola pemakanan yang sihat dan seimbang nyata menjadi platform pada hasil latihan yang dilakukan.

Pastikan tubuh mendapat sumber nutrisi yang mencukupi terutamanya protein, lemak, mineral dan serat. Makanan yang dimakan lantas diproses akan menjadi sumber tenaga yang boleh diserap menjadi stamina yang membawa kepada kecergasan tubuh anda.

Air

Cara paling mudah untuk mempertingkatkan tahap stamina adalah pengambilan air kosong dalam kadar yang mencukupi bergantung kepada keperluan tubuh setiap individu.

Dehidrasi akan berlaku tatkala anda menjalani latihan yang mengakibatkan cecair di dalam badan berkurangkan.

Dengan pengambilan semula air dengan kadar yang banyak mampu mengelakkan dehidrasi daripada berlaku

No Tags

1677 total views, 2 today

  

Leave a Reply

 • 30 Teka-Teki Zaman Dulu-Dulu Dengan Jawapan Logik..

  by on October 26, 2017 - 0 Comments

  1. Polis Malaysia dan polis Indonesia, mana yang lebih tua? Berikan jawapan dengan sebab sekali… Jawapan : Polis Malaysia yang lebih tua kerana polis Malaysia dipanggil Tok manakala polis Indonesia pula dipanggil bapak. 2. Sebab apa siput babi jalan lambat? Jawapan : Sebab semasa berjalan, asyik berfikir sama ada dia siput ataupun babi. 3. Sukan […]

 • Hak Milik Strata - Apa Yang Perlu Anda Tahu?

  by on July 28, 2017 - 0 Comments

  Apa Itu Hakmilik Strata? Hakmilik strata merupakan satu bentuk pemilikan untuk bangunan atau blok berbilang tingkat atau berbilang lapisan petak tanah yang dibangunkan di atas sebidang tanah berimilik. Perkataan ‘strata’ merujuk kepada unit yang dipecah bahagi pada berbilang lapisan. Hakmilik strata mulanya telah diperkenalkan pada 1966 melalui Kanun Tanah Negara Malaysia 1965, untuk meningkatkan perundangan bagi […]

 • Tips Temuduga Kerja

  by on November 9, 2017 - 0 Comments

  Dah apply kerja banyak tempat tapi satu pun tak sangkut, kenapa eh? Apa yang tak kena masa jawab interview?   Kredit : MauKerja.my Artikel Berkaitan10 TIP PRO ELAK MASALAH RENOVATE RUMAH UNTUK NEWBIE10 Sikap Pekerja Yang BerjayaHak Milik Strata - Apa Yang Perlu Anda Tahu?15 "Check List" Ini Perlu Anda Ketahui Sebelum Membeli Rumah Apartmen […]

 • 35 AMAZING COOKING TRICKS

  by on November 28, 2017 - 0 Comments

  Artikel BerkaitanTips Temuduga Kerja6 langkah komited capai matlamat kejayaan andaTIPS PERMOHONAN GAJI SEMASA INTERVIEWJOM RELEASE STRESS

 • 15 "Check List" Ini Perlu Anda Ketahui Sebelum Membeli Rumah Apartmen Untuk Mengelakkan Kerugian

  by on September 7, 2017 - 0 Comments

  Pembelian rumah jenis apartment sudah menjadi perkara biasa bagi rakyat Malaysia dan rumah jenis apartment sangat menitikberatkan privasi. Tapi sebelum anda membeli rumah jenis apartment ini, anda perlu ketahui “check list” ini dahulu yang dikongsikan oleh Dr Azizul Azli Ahmad ini. #TabungRumah PANDUAN MUDAH BELI APARTMENT 1. Beli apartment yang tak lebih dari 500 unit […]

FACEBOOK