Welcome, visitor! [ Register | Login

6 langkah komited capai matlamat kejayaan anda

Uncategorized March 23, 2017

TIDAK ada sesiapa pun yang mampu merubah hidup kita melainkan diri kita sendiri bertindak merubahnya. Ramai orang hidup bertahun-tahun dengan strategi dan tindakan yang sama tetapi mengharapkan hasil yang berbeza.

Albert Einstien memanggilnya sebagai gila apabila seseorang itu melakukan cara yang sama untuk mengharapkan hasil yang berbeza.

Bertahun-tahun lamanya saya cuba menurunkan berat badan, saya mengharapkan bahawa tubuh badan saya akan kurus seperti Aaron Aziz atau Shah Rukh Khan, sedangkan cara pemakanan saya masih sama iaitu tidak terkawal dan saya tidak melakukan senaman setiap hari.

Apa yang berbeza saya lakukan hanyalah sentiasa berharap. Berharap yang satu hari nanti badan saya akan kurus dengan sendirinya dan ia tidak akan pernah berlaku sehinggalah awal tahun ini saya mula mendapatkan jurulatih yang “memaksa” saya bersenam dan merubah cara apa yang saya makan. Ketika saya menulis ini, saya telah kehilangan lebih 10 kilogram dan setiap hari berat saya semakin menurun.

Jadi, apakah yang berbeza? Sebenarnya saya mengaplikasikan formula yang sama bagaimana saya membina kewangan dan perniagaan saya sejak 10 tahun ini. Bezanya selama ini saya tidak meletakkan kesihatan serta menguruskan badan sebagai keutamaan hidup setiap hari.

Apabila saya menjadikan keutamaan berubah, tahap kesihatan saya juga berubah. Ketika saya meletakkan fokus pada meningkatkan tahap kewangan diperbaiki, tahap kewangan saya pun mula berubah. Apakah membuatkan saya komited kali ini untuk kurus dan sihat?

1- Mengenal pasti & mengakui masalah kritikal yang ada

Ini bahagian yang paling susah kerana ramai daripada kita hidup dalam penafian. Ya! Itulah masalah utama saya sebelum ini, saya hidup dalam penafian. Bila orang cakap badan saya obesiti, saya akan kata tidak mengapa, janji saya kaya.

Bila orang suruh saya jaga kesihatan, saya cakap, doktor sahkan saya sihat walaupun badan saya obesiti. Saya benar-benar jelas dengan masalah saya bila saya sendiri melakukan ujian darah dan mendapatkan penjelasan dari pakar tentang apakah potensi masalah kesihatan yang saya boleh dapat atau hidap jika saya tidak jaga kesihatan saya.

Begitu juga dari segi kewangan. Kita mungkin sentiasa mengalami masalah kewangan, duit yang sentiasa tidak cukup, “kebocoran wang” dialami hampir setiap hari di mana duit akan mudah “pergi” dari poket kita sama ada sengaja atau tidak.

Tetapi ramai yang akan rasa “ok” dan terima yang mereka memang ada masalah kewangan tetapi mereka tidak faham sebenarnya apa kesannya kepada hidup mereka dan mereka tidak pernah dengar apa itu “Perancangan Kewangan”.

Mereka akan berkata, “kita hidup tidak lama, kita belanja sahaja apa yang ada!”. Tidak ramai yang berani jujur dengan diri sendiri untuk menilai tahap kewangan sebenar. Adakah anda boleh hidup selesa seperti sekarang sekiranya tidak perlu bekerja? Jika tidak, bermakna anda dalam zon “bahaya kewangan” atau berisiko di dalam kewangan.

2- Mendapatkan khidmat nasihat tentang betapa kritikalnya masalah ini yang boleh memberi kesan kepada diri kita

Seperti saya sebutkan tadi, saya mendapatkan khidmat nasihat daripada pihak ketiga, mereka yang pakar untuk benar-benar terangkan tentang betapa kritikalnya masalah obesiti saya.

Begitu juga tentang tahap kewangan kita. Kita perlukan pakar kewangan yang berpengalaman untuk menilai, adakah kita mempunyai perancangan kewangan yang boleh membuatkan kita “pencen muda” jika kita mengaturnya dengan bagus?. Ramai orang tidak tahu bahawa hari ini semakin ramai bersara dengan bebas kewangan pada umur lebih muda,  bukan perlu tunggu sehingga berumur 55 tahun ke atas.

Bagaimana? Di sinilah anda perlukan perundingan pakar kewangan bertauliah atau anda perlu membaca buku-buku tentang kebebasan kewangan seperti “Rich Dad Poor Dad” atau buku-buku kewangan oleh Azizi Ali. Saya juga selalu berkongsi tentang perkara ini di dalam seminar saya.

3- Mengenalpasti apakah kesannya masalah yang ada kepada orang yang kita sayangi? 

Selepas bercakap dengan pakar yang boleh membantu mengenal pasti apa sebenarnya masalah kritikal kewangan kita, kita juga mesti tahu tentang apa kesannya masalah kewangan ini kepada orang yang kita sayangi.

Bagaimana kita mahu memberikan kehidupan yang lebih terjamin dari segi kewangan seandainya tidak mempunyai tahap kewangan dan pelaburan yang bagus? Ramai orang bekerja tetapi ramai orang bekerja hanya untuk membayar hutang sedangkan apa yang kita perlu buat adalah bekerja untuk membina kekuatan kewangan dan pelaburan walaupun pendapatan kita belum banyak.

Sebenarnya, masalah kewangan bukanlah berpunca daripada pendapatan kita banyak atau sedikit, ini kerana saya pernah berjumpa dengan mereka yang mempunyai pendapatan yang tinggi tetapi mengalami masalah ketiadaan wang sama ada simpanan atau pelaburan serta tidak pernah rancang kewangan. Mereka sebenarnya “broke” atau papa walau nampak bergaya.

Kesannya, satu hari nanti adalah mungkin tidak mampu membayar yuran pendidikan anak-anak yang anda suruh belajar pandai-pandai dan diterima masuk ke universiti yang terbaik di dunia, tetapi anda tidak ada wang yang cukup untuk menyara mereka. Kesannya nanti anda tidak mampu berikan rawatan kesihatan terbaik untuk ibu bapa.

Kesannya nanti anda tidak mampu mengerjakan haji atau umrah. Banyak lagi kesan kritikal apabila tidak ada tahap kewangan yang bagus.

4- Memikirkan masalah ini dan bercakap mengenai betapa kritikalnya masalah ini dengan orang yang disayangi

Ya! Mengetahui masalah ini sahaja tidak mencukupi, anda perlu bercakap dengan orang yang disayangi betapa pentingnya perkara ini diberi perhatian serta mendapatkan sokongan mereka untuk sama-sama memperbaikinya. Jika anda mendapatkan khidmat nasihat kewangan daripada pakar, anda perlu bawa suami atau isteri anda untuk sama-sama memahami masalah dan penyelesaian yang ada.

5- Melihat keliling kita dan memahami betapa banyak perkara yang kita akan terlepas jika masalah ini tidak diperbetulkan

Di mana tahap kewangan kita hari ini adalah mengikut apa yang kita lakukan semalam dan di mana kita esok adalah bergantung kepada apa yang kita lakukan hari ini. Perhatikan mereka yang berjaya, jika anda melihat kehidupan mereka atau tahap kewangan mereka lebih baik, percayalah, mereka lebih awal memahami tentang perancangan kewangan dan bagaimana untuk membina kewangan lebih awal daripada kita.

Ia adalah sama dengan bila saya melihat orang lain kurus yang satu masa dahulu mereka gemuk, ia adalah kerana mereka memilih untuk memahami masalah mereka dan bertindak lebih awal daripada saya. Bayangkan berapa banyak peluang atau impian yang dapat kita capai jika kita perbaiki masalah kewangan?

6- Menguasai suara “budak kecil” dalam diri yang selama ini melekakan kita.

Kenal pasti suara diri negatif yang ada dalam diri kita. Saya sendiri leka dengan suara budak kecil yang selalu menyuruh saya untuk makan lebih sikit dan hanya mula esok bersenam lain kali.

Begitu juga dari segi kewangan. Suara budak kecil suka kita berbelanja sewenang-wenangnya sedangkan kita sepatutnya menyimpan dan melabur di tempat yang menguntungkan seperti dengan mendapatkan ilmu kewangan atau perniagaan.

Apabila telah mengenal pasti semua aspek ini, apa yang boleh membuatkan kita komited dengan matlamat adalah dengan mengingatkan diri setiap masa tentang betapa pentingnya mencapai matlamat ini serta memilih rakan-rakan yang boleh membantu mengingatkan tentang matlamat kita. Komitmen menentukan tahap kejayaan kita. Kita berlumba dengan masa.

No Tags

384 total views, 4 today

  

Leave a Reply

Or

 • 30 Teka-Teki Zaman Dulu-Dulu Dengan Jawapan Logik..

  by on October 26, 2017 - 0 Comments

  1. Polis Malaysia dan polis Indonesia, mana yang lebih tua? Berikan jawapan dengan sebab sekali… Jawapan : Polis Malaysia yang lebih tua kerana polis Malaysia dipanggil Tok manakala polis Indonesia pula dipanggil bapak. 2. Sebab apa siput babi jalan lambat? Jawapan : Sebab semasa berjalan, asyik berfikir sama ada dia siput ataupun babi. 3. Sukan […]

 • Hak Milik Strata - Apa Yang Perlu Anda Tahu?

  by on July 28, 2017 - 0 Comments

  Apa Itu Hakmilik Strata? Hakmilik strata merupakan satu bentuk pemilikan untuk bangunan atau blok berbilang tingkat atau berbilang lapisan petak tanah yang dibangunkan di atas sebidang tanah berimilik. Perkataan ‘strata’ merujuk kepada unit yang dipecah bahagi pada berbilang lapisan. Hakmilik strata mulanya telah diperkenalkan pada 1966 melalui Kanun Tanah Negara Malaysia 1965, untuk meningkatkan perundangan bagi […]

 • Tips Temuduga Kerja

  by on November 9, 2017 - 0 Comments

  Dah apply kerja banyak tempat tapi satu pun tak sangkut, kenapa eh? Apa yang tak kena masa jawab interview?   Kredit : MauKerja.my Artikel Berkaitan7 LANGKAH MEMBELI RUMAH SUBSALE/SECOND HANDHak Milik Strata - Apa Yang Perlu Anda Tahu?30 Teka-Teki Zaman Dulu-Dulu Dengan Jawapan Logik..35 AMAZING COOKING TRICKS

 • CARA BUAT DUIT DALAM ONLINE

  by on April 5, 2017 - 0 Comments

  Mesti ramai antara kita sudah pun mendengar ramai orang atau blogger dapat side income dari dunia internet ini. Ramai yang sudah berjaya, Ramai yang dah keluar dalam tv menceritakan kejayaan mereka dalam dunia internet. Cara menjana duit dalam dunia internet boleh dibelajar di youtube mahupun di blog-blog. Ilmu tentang menjana duit melalui internet ini memang […]

 • 15 "Check List" Ini Perlu Anda Ketahui Sebelum Membeli Rumah Apartmen Untuk Mengelakkan Kerugian

  by on September 7, 2017 - 0 Comments

  Pembelian rumah jenis apartment sudah menjadi perkara biasa bagi rakyat Malaysia dan rumah jenis apartment sangat menitikberatkan privasi. Tapi sebelum anda membeli rumah jenis apartment ini, anda perlu ketahui “check list” ini dahulu yang dikongsikan oleh Dr Azizul Azli Ahmad ini. #TabungRumah PANDUAN MUDAH BELI APARTMENT 1. Beli apartment yang tak lebih dari 500 unit […]

ARTIKEL PILIHAN

 • 35 AMAZING COOKING TRICKS

  by on November 28, 2017 - 0 Comments

  Artikel BerkaitanKarangkraf, SifuFBads meterai kerjasama10 Sikap Pekerja Yang BerjayaCARA BUAT DUIT DALAM ONLINE30 Teka-Teki Zaman Dulu-Dulu Dengan Jawapan Logik..

 • Tips Temuduga Kerja

  by on November 9, 2017 - 0 Comments

  Dah apply kerja banyak tempat tapi satu pun tak sangkut, kenapa eh? Apa yang tak kena masa jawab interview?   Kredit : MauKerja.my Artikel BerkaitanCARA BUAT DUIT DALAM ONLINE7 LANGKAH MEMBELI RUMAH SUBSALE/SECOND HANDHak Milik Strata - Apa Yang Perlu Anda Tahu?30 Teka-Teki Zaman Dulu-Dulu Dengan Jawapan Logik..

 • 30 Teka-Teki Zaman Dulu-Dulu Dengan Jawa...

  by on October 26, 2017 - 0 Comments

  1. Polis Malaysia dan polis Indonesia, mana yang lebih tua? Berikan jawapan dengan sebab sekali… Jawapan : Polis Malaysia yang lebih tua kerana polis Malaysia dipanggil Tok manakala polis Indonesia pula dipanggil bapak. 2. Sebab apa siput babi jalan lambat? Jawapan : Sebab semasa berjalan, asyik berfikir sama ada dia siput ataupun babi. 3. Sukan […]

 • JOM RELEASE STRESS

  by on October 26, 2017 - 0 Comments

  Kencing Manis Pada suatu hari di sebuah hospital nun di Kelantan, seorang lelaki berusia 65 Tahun sedang menunggu untuk mendapatkan rawatan. Di sebelahnya duduk seorang pemuda, juga untuk membuat pemeriksaan. Pemuda lantas bertanya : “Pok cik ni sakit gapo (apa) ?” Pak cik : “Kecing manih (manis). Lamo wdoh,” Tiba-tiba beberapa kakitangan hospital berlari-lari dalam […]

 • 15 “Check List” Ini Perlu An...

  by on September 7, 2017 - 0 Comments

  Pembelian rumah jenis apartment sudah menjadi perkara biasa bagi rakyat Malaysia dan rumah jenis apartment sangat menitikberatkan privasi. Tapi sebelum anda membeli rumah jenis apartment ini, anda perlu ketahui “check list” ini dahulu yang dikongsikan oleh Dr Azizul Azli Ahmad ini. #TabungRumah PANDUAN MUDAH BELI APARTMENT 1. Beli apartment yang tak lebih dari 500 unit […]

Facebook Friends